Taustaa

TEUVAN RIVAKKA ry.

Yleisurheilujaoston toimintakertomus ajalta 1.10.2010-31.12.2011

YLEISTÄ

Yleisurheilujaoston toiminnan päätavoitteena vuodelle 2011 oli pitää toimintansa laadukkaana, suunnitelmallisena ja jäsenmäärältään edellisvuoden kaltaisena. Nämä asetetut päätavoitteet Rivakan yleisurheilujaosto saavuttikin toiminnassaan kuluneena toimintakautena, josta näkyvänä tuloksena oli seuran säilyminen SUL:n seuraluokittelussa valioluokan seurana. Kilpailutoiminta on ollut edelleen oleellinen osa Rivakan yu-jaoston toimintaa ja menneenä, normaalia pidempänä toimintavuonna, kilpailuihin osallistuttiin ja niitä itse järjestettiin hyvin monella saralla, kärkenä Tähtikilpailusarjan osakilpailu Kristiinankaupungissa yhdessä Suupohjan muiden yleisurheiluseurojen kanssa. Paikallisen yleisurheilutoiminnan suuntaviittoina ovat olleet Rivakan yu-jaoston toimintakäsikirjan, Etelä-Pohjanmaan Yleisurheilijoiden ja Suomen Urheiluliiton toimintamallit ja .strategiat kuluneella toimintakaudelle. Lisäksi jaostomme on edelleen saanut .kantaa. Nuoren Suomen, Opetushallituksen ja Suomen Urheiluliiton myöntämää sinettiseurojen Laatusinettiä, joka on merkkinä laadukkaasta nuorisotoiminnasta oman alueen yleisurheilutoiminnassa.

JAOSTO

Teuvan Rivakan yleisurheilujaoston kokoonpano (vastuualueet) toimintavuonna 2011: Paula Eerikäinen (ravintola- ja kioskivastaava), Ari Honkanen (pj., tiedotus-, kalenteri- ja osittain valmennusvastaava), Jokiranta Mauri (vpj., valmennusvastaava), Jokiranta Seija (ravintola- ja kioskivastaava), Järvistö Nina (sihteeri), Kaleva Paula (kunniakierros), Ketola Jarmo, Kivistö Jaana (veteraaniurh.vast.), Laurila Marika, Leppälä Hannu, Panttila Marjut, Peltonen Rainer, Pulakka Ari (nuorisopäällikkö, kilpailu- ja tiedotusvast.osit.), Rinta-Valkama Ari, Riippi Johanna, Rintakoski Juha (Kaarihovivastaava) ja Suo Markku. Kotisivun päivityksistä toimintavuonna vastasi edelleen Jarkko Uitti ja nuorisotiimin vastaavana toimi Essi Honkanen.

EDUSTUKSET

Teuvan Rivakan yleisurheilujaostosta edustustehtävissä vuonna 2011 ovat toimineet seuraavat jäsenet: Ari Honkanen; SUL:n kilpailuvaliokunnan jäsen ja läntisen alueen kilpailuvastaava, EPU ry:n hallituksen varapuheenjohtaja ja kilpailutiimin pj., EPUn päätuomarikouluttaja ja lisäksi toiminut SM-viestien tuomarineuvostossa ja Teuvan Rivakan johtokunnan jäsenenä.

Mauri Jokiranta: Suupohjan juoksutallin pj., Lakeuden juoksutallin jäsen ja EPUn kestävyysjuoksun kehittämisryhmän jäsen.
Jaana Kivistö; Edusti Suomea veteraanien MM-kilpailuissa Sacramentossa Yhdysvalloissa ja PM-kilpailuissa Lappeenrannassa.
Matti Rintala; edusti Suomea veteraanien PM-kilpailuissa Lappeenrannassa.
Jarmo Kaleva: edusti Suomea 19-vuotisten PM-kisoissa Kööpenhaminassa Tanskassa.
Mirella Peltonen; edusti Suomea 17-vuotisten Suomi-Ruotsi-maaottelussa Helsingissä .
Nuoren Suomen Sinettiseuraseminaarissa Helsingissä Yu-jaostoa edustivat Jaana ja Ari Pulakka.
Suomi-Ruotsi-maaottelussa toimitsijatehtävissä olivat Ari Honkanen (keihäs) ja Essi Honkanen (kukitus).

HARJOITUS- JA VALMENNUSTOIMINTA

Teuvan Rivakan yleisurheilujaosto on järjestänyt ohjattua harjoitus- ja valmennustoimintaa koko toimintakauden ajan. Talviharjoituskauden aikana yu-jaosto järjesti 4-5 ohjattua harjoitusta viikossa, jotka pidettiin pääosin Yhteiskoulun salissa syksyyn 2011 saakka, jonka jälkeen sisäharjoitusolosuhteet heikkenivät radikaalisesti Yhteiskoulun remontin vuoksi. Saliharjoitukset siirrettiin syksyllä Syreenin koulun pieniin saleihin. Sen vuoksi merkittävään roolin nousikin Suupohjan alueen yhteinen lauantain harjoitusvuoro Kaskisen urheiluhallissa, jota on käytetty aiempia vuosia aktiivisemmin. Lisäksi junnujumppaa jatkettiin yhteisvedolla suunnistusjaoston kanssa, joka on hyvänä esimerkkinä lajien välisestä yhteistyöstä. Kesäaikana yleisurheilijoilla oli kentällä kaksi ohjattua yhteisharjoitusta viikossa; tiistai- ja torstai-iltaisin. Ryhmäjako noudatti aiempien vuosien kaavaa; vekarat (5-7-v.), sisut (8-10-v.), junnut (11-13-v.) ja nuorisovalmennusryhmä yli 13-vuotiaille. Vekaroissa mukana kesän aikana oli 32 lasta, sisuissa 29, junnuissa 32 ja nuorisovalmennettavissa 24 eri urheilijaa mukana toiminnassa. Viikon yhteisharjoitusten lisäksi urheilija-valmentaja-parit pitivät omia ohjattuja harjoituksiaan kentän käyttövuorojen sallimissa rajoissa. Vekaroiden ohjauksesta vastasi nuorisotiimi ja muita ryhmiä ohjasivat seuran koulutetut yu-ohjaajat ja valmentajat. Seuratoiminnassa mukana oli kaikkiaan n. 140 lisenssin maksanutta urheilijaa, yli 30 valmentajaa ja lähes saman verran huoltajia ja talkoolaisia. Yu-jaoston aktiivisessa toiminnassa vuoden aikana oli mukana n. 200 rivakkalaista.

LEIRITYS

Rivakan yleisurheilijoita oli kuluneena toimintakautena valittuna niin liiton, alueen kuin piirin järjestämiin valmennusryhmiin.

SUL:n EM-nuorten valmennusryhmässä on ollut Juuso Koivuniemi otteluryhmässä (2010-11, 2011-12) SUL:n nuorten maajoukkueleirityksessä ovat Rivakasta mukana olleet Mirella Peltonen (keihäs) ja Jarmo Kaleva (pituus) (2010-11, 2011-12), Piia Koski (2011-12)

SUL:n läntisen alueen alueleirityksessä valittuina olivat Mirella Peltonen(2010-11, 2011-12), Eero Laurila (2010-11) ja Artturi Tiipiö (2011-12).

EPUn piirileirille talvella 2010-11 osallistuivat Artturi Tiipiö, Leevi Kormano, Kati Pulakka, Niku Rintala ja Niko Vainionpää. Kaudelle 2011-12 piirileirille valittiin Kati Pulakka, Susan Harju, Senni Tammisto, Hanna Tammisto, Henna Tamsi, Sanna Törmä, Leevi Kormano, Niko Vainionpää, Jussi Kytölä, Eetu Honkanen, Niku Rintala ja Miika-Juhani Haapaniemi ja Ida Ristiluoma.

Lisäksi Rivakan yleisurheilijoita osallistui EPUn järjestämiin laji-iltoihin mm. Kuortaneen urheiluopistolla ja Kauhajoen yhteiskoulun uudessa salissa sekä EPUn kestävyysjuoksun kehittämisryhmän järjestämälle kestävyysjuoksuleirille joulukuussa. Urheilijoitamme oli mukana myös Etelä-Pohjanmaan keihästallin leiri- ja valmennustoiminnassa.

Yleisurheilijoitamme oli jo tuttuun tapaan mukana Kuortaneen Urheilulukion ja Lakeuden juoksutallin järjestämällä etelän harjoitusleirillä Portugalissa maalis-toukokuun välisenä aikana. Leirin järjestelyistä päävastuuta kantoi jo totuttuun tapaan Suupohjan juoksutallin puheenjohtaja Mauri Jokiranta. Uutena toimintana syksyllä 2011 mukaan tuli Kuortaneen urheiluopiston seurallemme tarjoama kummiseuratoiminta, jonka puitteissa kuluneella toimintakaudella osallistuimme 13 urheilijan ja 4 valmentajan vahvuudella pariin testaustilaisuuteen ja yhteen harjoitusleiriin urheiluopistolla. Toiminta jatkuu vielä ainakin kevään 2012, jonka jälkeen projektin jatkoa mietitään.

KILPAILUTOIMINTA

Teuvan Rivakan yleisurheilijat osallistuivat toimintavuotensa aikana yli 110 tilastoituun kilpailutapahtumaan ja kiireisin kilpailukuukausi oli heinäkuu 25 kilpailulla. Hallikilpailukauden aikana rivakkalaiset urheilijat osallistuivat yli 20 eri kilpailuun eri puolilla Suomea.

Teuvan Rivakan yleisurheilijat itse järjestivät toimintavuoden aikana useita eritasoisia kilpailuja yksin tai yhdessä naapuriseurojemme Kauhajoen Karhun, Karijoen Tapparan ja Kristiinan Urheilijoiden kanssa.

Kansallisen tason kilpailuja järjestettiin kahdet; veteraanien kansalliset markkinakisat Teuvan kentällä kesäkuun alussa sekä 4. Suupohja Games Tähtikilpailut Kristiinankaupungin kentällä elokuussa, jotka toimivat SUL:n katsastuskilpailuina Suomi-Ruotsi-maaotteluun. Rivakka oli myös yhtenä vastuuseurana EPUn 13-15-vuotiaiden sisuhuipentumissa, jotka järjestettiin Kauhajoella heinäkuun lopulla. Kisa toimi samalla alkusysäyksenä yhteisille SM19-kisoille, jotka järjestetään Kauhajoella kesällä 2012 samojen seurojen kantaessa päävastuuta. Piirin myöntämiä kilpailuja Rivakka järjesti kahdet omalle Teuvan kentällä ja kisoista toinen oli samalla Suupohja Cupin osakilpailu. Nappula- ja viikkokisat ovat perinteisesti kuuluneet seuramme kesän ohjelmaan ja niin myös menneenä kesänä. YU-jaosto järjesti Suupohjan paikallisosuuspankin kanssa nappulakisat elolystien aikaan sekä kolmet viikkokisat yhdessä nuorisotiimin ja lasten vanhempien kanssa. Lisäksi rivakkalaiset ovat olleet haluttua talkooväkeä myös naapuriseurojen kisojen toimitsijoina ja apua tarjosimme kuluneena vuonna niin Kristiinaan kuin Kauhajoellekin.

VALMENTAJAT JA VETÄJÄT

Teuvan Rivakka on tullut tunnetuksi SUL:n ja EPU:n piirissä aktiivisena kouluttajaseurana, koska seuramme on kouluttanut 19 vuoden aikana lähes 100 yu-ohjaajaa ja valmentajaa.

Kuluneena vuonna toiminnassamme oli mukana kesän aikana yli 30 eri koulutettua valmentajaa/ohjaajaa ohjaamassa ja valmentamassa seuramme nuoria kesän yleisurheilukoulussa ja harjoituksissa. Lisäksi rivakkalaisilla valmentajilla oli henkilökohtaisia valmennettavia urheilijoita myös muista piirimme seuroista, mikä on osoituksena seuramme laadukkaasta valmennustyöstä.

Toimintakauden aikana seuramme sai kaksi uutta valmentajaa, kun Rainer Peltonen suoritti SUL:n nuorisovalmentajatutkinnon (100 h) ja Jaana Kivistö yu-valmentajatutkinnon (140 h) Kuortaneen urheiluopistolla. Muita ohjaajia ja valmentajia ei kursseille tänä vuonna osallistunut.

VARAINHANKINTA

Yleisurheilujaoston varainhankinnan tärkeimpiä kohteita ja tapoja ovat aiempien vuosien tapaan olleet mm. Kunniakierros-kampanja, Yu-kalenterin tekeminen, rakettimyynti, kilpailujen järjestäminen (+ niiden kahviotoiminta), sponsoritulot, Kaarihovin järjestysmiesvuorojen hoitaminen, yu-koulumaksut ja talkootapahtumat. Yhteiskunnan taloustilanteen heikentyminen on näkynyt myös jaostomme varainhankinnassa tulovirtojen pienentymisinä, joka on asettanut haasteita talouden hoidolle.

PARHAAT SAAVUTUKSET

Rivakan yleisurheilijat saavuttivat kuluneen toimintavuoden aikana taas useita arvokisamitaleja. Jaana Kivistö oli veteraanien MM-kisoissa Sacramentossa USA:ssa pronssilla N45 kiekossa. Lisäksi veteraaniurheilijamme Jaana Kivistö ja Matti Rintala saavuttivat useita Pohjoismaiden mestaruusmitaleja. Nuorten sarjoissa Suomenmestaruuden voitti Mirella Peltonen N17-keihäässä ja SM-pronssilla olivat Jarmo Kaleva M19 pituudessa ja Niklas Peltoniemi M19 esteissä. Mirella voitti myös Suomi-Ruotsi-maaottelussa tyttöjen keihään ja Jarmo Kaleva oli pituuden 4. Pohjoismaisissa mestaruuskisoissa Kööpenhaminassa.

Hallikausi:

Jaana KivistöKuula halli SM 1 (N45), kiekko HalliSM 1. (N45),
painonheitto, HalliSM 1.(N45)
Matti Rintala3000 m SM 1. (M45)
Heli KortesmäkiKiekko Halli SM6.
Jarmo KalevaPituus Halli SM5.
Juuso Koivuniemi7-ottelu Halli SM1. (M19)
Mirella PeltonenKeihäs Talvi SM 4. (N17)

Ulkoratakausi:

Jaana KivistöKiekko MM3.(W45), PM1.(W45), SM1 (N45),
Kuula SM2 (N45),
Painonheitto SM2 (N45)
Heitto 5-ott. SM1.(N45)
Matti Rintala10000 m PM1. (M45)
5000 m SM2. (M45)
Heli Kortesmäkikiekko SM 7. (N22),
Jarmo KalevaPituus PM 4., SM3. (M19),
110 m aj. SM 7. (M19)
Niklas Peltoniemi2000 m ej. SM 3. (M19)
Mirella PeltonenKeihäs SM 1. (N16), Suomi-Ruotsi maaotteluvoitto
Eero LaurilaKeihäs SM 7. (M16)
Piia KoskiKiekko SM 4. (T15)
Artturi Tiipiö3-loikka SM8. (P14)
korkeus SM8. (P14)

Lisäksi Teuvan ennätys pituudessa Jarmo Kalevalle ensin 22.6. tuloksella 706 ja SM-kisoissa edellistä parantaen 20.8.2011 tulokseen 728.

SEURALUOKITTELU/ENNÄTYKSET/PIIRI- JA VALTAKUNNALLINEN MENESTYS

Valtakunnallisessa seuraluokittelussa Teuvan Rivakka oli sijalla 66 ollen Etelä-Pohjanmaan kuudenneksi paras seura 473 seuraluokittelupisteitä saaneen yleisurheiluseuran joukossa Suomessa. Teuvan Rivakka jatkaa siis kuluvana vuonna seuraluokittelussa valioseurojen joukkossa. Kalevan malja pisteissä tuli laskua ja Rivakka sai vuonna 2011 17 KM-pistettä.

Teuvan ennätystä paranneltiin menneenä vuonna taas miesten pituudessa, kun Jarmo Kaleva paransi vuoden vanhaa ennästystä heti alkukesästä nuorten eliittikisoissa Janakkalassa 706 tuloksellaan. Mutta sekin siirtyi historian lehdille SM-kisoissa Valkeakoskella, kun pronssihypyn mitta näytti tulosta 728.

Piiriennätyksiäkin Rivakan nuorten toimesta syntyi kaksin kappalein; Niku Rintala paransi P13 1500 metrin estejuoksun ennätystä tulokseen 5.38,63 ja Santtu Panttila juoksi 10 km maantiejuoksussa nopeammin kuin kukaan muu koskaan aikaisemmin tuloksellaan 53.59.

Piirimestaruuspisteissä (17-yleinen) Rivakka säilyi hienosti kolmannella sijalla 109 pisteellään jääden niukasti Ilmajoen Kisailijoiden hopeasta (112 p.). Pm-luokittelussa sijoituksen pitäminen oli hienoinen yllätys, koska vammat kiusasivat edelleen osaa aikuisurheilijoitamme ja viesteihinkään ei juurikaan joukkueita onnistuttu em. syyn vuoksi kasaamaan. Lisäksi pisteitä jäi tulematta muutamien kestävyysjuoksijan seurasiirtojen vuoksi. Sisupisteissä tapahtui taas parin vuoden tapaan mukavaa kasvua 182,5 pisteeseen, vaikka sijoitus ei sillä vielä edellisvuoden 10. sijalta noussutkaan, vaan olimme 12. sijalla ja pääsimme juuri eliittifinaaliin.

Yhdeksi merkittäväksi tavoitteeksi kaudelle asetettiin Vattenfall-finaalipaikan saavuttaminen ja siinä onnistuttiin erinomaisesti menneen toisen karsintakilpailun ansioista. Joukkueemme matkasi Mega-sarjan finaaliin Vihtiin ja samalla seuraamaan Suomi-Ruotsi-maaottelua. Sijoitus 15 finaalijoukkueen kisassa oli 10., joka on hyvä tulos 5000-10000 asukkaan kuntien yleisurheilujoukkueiden valtakunnallisessa kova tasoisessa finaalissa. Rivakan joukkueen 35 urheilijasta yli puolet teki oman henkilökohtaisen ennätyksen kisassa.

Rivakan yleisurheilijat osallistuivat kauden aikana myös EPUn järjestämiin kiekko, kuula ja moukari-cupeihin sekä kestävyysjuoksijoiden juoksukoulukisasarjaan. Useat seuramme urheilijat saavuttivat menestystä myös näissä kilpailusarjoissa ollen kokonaiskilpailussa palkintosijoilla.

LOPPULAUSE

Loppuyhteenvetona kuluneesta kaudesta voisikin todeta, että kaudelle ennakkoon asetetut tavoitteet saavutettiin pääosin hyvin, mutta varmasti vielä kehitettävää jäi tulevillekin kausille. Urheilijoidemme arvokilpailumenestys ja nuorten aktiivinen osallistuminen valmennus- ja leiritystoimintaan osoittaa, että arvovalintamme ja toimemme ovat olleet oikean suuntaiset. Tästä osoituksena on myös urheilijoittemme nouseminen menneelläkin kaudella liiton maajoukkueurheilijoiden joukkoon. He toimivatkin hienona esimerkillisenä kärkenä seuramme toiminnassa. Mutta säilyttääksemme hyvät asemamme jatkossakin seuraluokittelussa ja .pistekilpailuissa., täytyy harjoittelun määrää ja laatua jatkuvasti kehittää ja arvioida. Tähän pääsemme tekemällä edelleen tiivistä yhteistyötä niin Suupohjan alueen, piirin kuin SUL:n koulutus ja valmennustoiminnan kanssa unohtamatta riittävää omatoimisen perus- ja kokonaisliikunnan määrää. Yleisurheilujaosto on onnistunut kuluneella kaudella pitämään taloutensa edelleen kohtuullisella tasolla, mutta laadukkaan toiminnan turvaamiseksi jatkossakin, tulee myös talous asioihin kiinnittää koko jaoston toimesta enemmän huomiota ympäröivän yhteiskunnan taloustilanteen heikkenemisen vuoksi.

Kiitos kuluneesta toimintavuodesta 2011 kaikille Teuvan Rivakan yleisurheilujaoston toiminnassa mukana olleille. Teitä jokaista, vauvasta vaariin, on tarvittu viemään teuvalaista yleisurheilua eteenpäin. Iso kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneille ja Kunniakierrostukijoille, jotka turvaatte toimintaamme tulevanakin vuonna. Näillä eväillä on hyvä suunnatta 110-vuotisjuhlavuoteen ja omiin SM19-juhlakisoihimme.
Teuvan Rivakan yleisurheilujaoston psta

Ari Honkanen, pj.